A hazai vendéglátóhelyek az elmúlt hónapokban átlagban 18 százalékkal emelhettek az áraikon, pedig 30–50 százalék lett volna a költségnövekedések szempontjából az indokolt – idézi Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét a Portfolio.hu. Szerinte az éttermek üzemeltetőinek egyensúlyozniuk kell, mert az áremelésnek vendégriasztó hatása is van.
Az emberek is elkezdtek takarékoskodni az éttermi fogyasztáson. Jelentős, 20 százalékos forgalomvisszaesés érzékelhető országosan
– mondta Kovács László, igaz, a spórolás mellett egy másik szempontot is megemlített: az előző évvel szemben sokan utaztak külföldre a belföldi nyaralás helyett.
Azt is megjegyezte, hogy amíg 2019-ben 51 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon, addig 2021 végére a számuk 48 ezer alá csökkent. Főleg italüzletek és szórakozóhelyek zártak be, de sok étterem és büfé is lehúzta a rolót, Budapesten minden tizedik vendéglátóhely bezárt. A cukrászdák száma viszont még emelkedett is, erről itt írtunk.
Forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/06/vendeglatas-ettermi-forgalom-inflacio-aremeles-cukraszdak-sutemeny/